Je hebt een mooie auto op het oog, maar je portemonnee heeft niet genoeg geld om die auto direct te betalen. Dan moet je op zoek naar auto financiering. Bijvoorbeeld bij de bank. De meeste banken bieden mogelijkheden voor auto financiering. Ook andere organisaties, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden, bieden hiervoor mogelijkheden. Het is maar net op welke manier je jouw auto financieren wilt. Wil je een contract met de autodealer sluiten, wil je de auto leasen of wil je geld lenen voor de aanschaf? De ideale vorm hangt meestal af van jouw persoonlijke situatie.

Lenen of leasen?

Niet iedereen kan bijvoorbeeld lenen. En wanneer je net je rijbewijs en eerste auto hebt, heb je bijvoorbeeld nog geen schadevrije jaren. Dan is leasen soms nadelig, omdat je je schadevrije jaren niet altijd mee kunt nemen na je leaseperiode. Wanneer je leaset, betaal je maandelijks een bedrag om gebruik te kunnen maken van een auto. De leasemaatschappij is dan verantwoordelijk wanneer er onderhoud nodig is. Maar je auto is dus niet jouw eigendom. Door geld te lenen voor de aanschaf van de auto, zorg je wel voor een auto die van jou is. Jij bouwt je schadevrije jaren op. En jij bent ook verantwoordelijk voor het onderhoud.

Soort lening

Voor de aanschaf van een auto gebruik je bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Eenmalig krijg je het bedrag op je rekening gestort om je auto aan te schaffen. Je bepaalt vooraf de rente en aflossingsperiode. Je weet dus precies waar je aan toe bent met zo’n lening. Soms wordt de persoonlijke lening ook een autolening genoemd, als deze bedoeld is voor een auto. Er zit een maximumbedrag van € 75.000 aan zo’n lening. Is je auto duurder, dan zul je zelf in moeten leggen. Maar ook als je auto minder kost en je kunt zelf geld inleggen, is het mogelijk een lening aan te gaan voor minder dan de auto kost.

Waarvoor leen je?

Je leent in ieder geval alleen voor de aanschaf van de auto. Wie een auto koopt, heeft ook een verzekering nodig en heeft maandelijkse lasten. Bijvoorbeeld wegenbelasting en brandstofkosten. Dit zijn kosten die je niet mee moet rekenen wanneer je een lening aanvraagt om je auto te financieren. Deze kosten betaal je ook niet aan de kredietverstrekker, maar aan belastingen, bij het pompstation en aan je verzekeraar. In het geval van lease, zitten deze dingen – exclusief de brandstofkosten – vaak bij je maandelijkse leasebedrag inbegrepen.

Waar op letten

Voordat je een lening aanvraagt, moet je je bewust zijn van de kosten die je gaat maken. Niet alleen voor de aanschaf en de terugbetaling van de lening inclusief rente. Daarnaast maak je ook maandelijkse kosten voor je auto en het onderhoud daarvan. De waarde van je auto neemt af zodra je hem hebt gekocht. Het model is niet meer nieuw en iedere kilometer die je rijdt, vermindert de waarde. Wanneer je je lening hebt afbetaald, kun je dit geld dus niet terugverdienen door je auto te verkopen.

Lees meer op Findio.nl