Het Italiaanse automerk Maserati vond zijn oorsprong in de racerij, maar de fabrikant richt zich hedendaags vooral op exclusieve sportwagens zoals de Maserati Quattroporte. Deze luxe vierdeurs sedan kent een lange geschiedenis en is al vanaf 1963 op de markt. Inmiddels is de zesde generatie van de auto geproduceerd, waardoor het tijd is om alle generaties eens op een rijtje te zetten. Een Maserati huren kan overigens eenvoudig bij pasionwithoutlimits.com

Maserati Quattroporte I (1963 – 1969)

De eerste Maserati Quattroporte werd in 1963 ontworpen door Pietro Frua. Zijn idee was om een snelle auto te produceren, die voornamelijk bestemd was om belangrijke mensen mee te vervoeren. De auto had een ontzettend groot vermogen en werd uitgeroepen tot de snelste sedan van dat moment. Daarnaast was de eerste Quattroporte – voor die periode – erg succesvol, aangezien er binnen no time 776 auto’s verkocht waren.

Maserati Quattroporte II (1974 – 1978)

De tweede generatie van de auto werd geproduceerd toen Citroën aan het roer van Maserati stond, waardoor de auto ook wel omschreven wordt als een vierdeurs Citroën SM. De auto kreeg een voorwielaandrijving en het vermogen van de motor zakte, waardoor de auto langzamer was dan de eerste versie. De nieuwste Maserati Quattroporte werd mede daardoor niet direct een succes en de samenwerking met Citroën liep in die tijd ook op de klippen. Een einde aan deze samenwerking betekende gelijk een einde aan de productie van de tweede generatie, waardoor er slechts 13 geproduceerd zijn.

Maserati Quattroporte III (1979 – 1990)

Aangezien de vorige generatie van de Maserati Quattroporte geen succes werd, was het wel duidelijk dat de fabrikant terug moest naar de oorsprong van de Quattroporte. De nieuwe versie van de auto bevatte weer een ontzettend krachtige motor en had unieke extra’s zoals een koelkast en/of schrijftafel achterin. De wagen werd mede daardoor ook wel verkocht als de Maserati Royale. Oude kopers kwamen massaal terug en de verkoop van de Maserati werd een waar succes. Er werden maar liefst 2141 versies van deze generatie auto’s geproduceerd.

Maserati Quattroporte IV (1994 – 2000)

Maserati kwam in handen van de Fiat Group, waardoor er een nieuwe Quattroporte generatie geproduceerd werd. Het nieuwste model werd ontworpen door Marcello Gandini en de wagen bleek een waar succes. Dit kon ook bijna niet anders, aangezien Gandini auto’s zoals de Lamborghini Countach en Lancia Stratos op zijn naam had staan. De auto had een goede motor en werd daarnaast ondersteund door twee turbo’s, die ervoor zorgde dat de wagen een passend vermogen had.

In 1997 werd Maserati overhandigd aan Ferrari en zij verbeterden de nieuwste generatie nog eens op verschillende punten. Na deze aanpassingen werd de generatie ook wel de Quattroporte Evoluzione genoemd, waar 2883 exemplaren van geproduceerd werden.

Maserati Quattroporte V (2004 – 2012)

Vanaf het moment dat dit model gepresenteerd werd, was het als het ware al een groot succes. De sportieve, maar luxe uitstraling van de wagen overtrof alle verwachtingen en de enorme ruimte viel ook goed in de smaak. De motor van de auto was afkomstig van Ferrari en zorgde ervoor dat de wagen snel op hoge snelheid kon komen.

De standaard Maserati Quattroporte werd aangevuld door de Sport GT versie. Deze versie was nog sportiever, waardoor onder andere het uitlaatgeluid en het interieur aangepast werden. De Maserati Quattroporte V is misschien wel het bekendste en populairste model, het ontwerp won niet voor niets 60 prijzen.

Maserati Quattroporte VI (2013 – heden)

De zesde generatie werd begin 2013 getoond tijdens de North American International Auto Show in Detroit. De auto bevatte de nieuwste Ferrari motor, waardoor snelheden zoals 300 kilometer/per uur niet onhaalbaar zijn voor het model. Bij de nieuwste versie van de Quattroporte kan ook wel gesteld worden dat je echt een auto krijgt voor je geld. De auto is namelijk 5,28 meter lang en heeft een gewicht van ongeveer 2000 kilo.

Lees verder op: www.passionwithoutlimits.com

maserati huren