Wanneer je op zoek bent naar een goede tweedehands auto dan heb je tegenwoordig zoveel opties. Je kan kijken bij een dealer, occasion, garage, particulieren die via social media of Marktplaats of een bekende autoverkoop website zoals wijkopenauto’s.nl. Doordat er zoveel aanbieders zijn, is het logisch dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om je keuze wat makkelijker te maken hebben wij de voor-en nadelen op een rijtje gezet voor het kopen van een auto bij een dealer.  

Voordelen: 

Voordat je een auto gaat kopen, willen we als tip meegeven altijd de dagwaarde te controleren op RDWdata.nl. Zo weet je 100% zeker of de verkoopprijs van de auto wel overeenkomt met de waarde. Wanneer je daarvan op de hoogte bent wordt de kans kleiner dat je opgelicht wordt.  

Garantie mogelijkheid 

Wanneer je een auto bij een dealer koopt, is de kans groot dat er garantie op zit. Dit is niet het geval als je een auto bij een particulier koopt. De garantie mogelijkheid kan in de vorm zijn van een gratis reparatie of onderhoud binnen zoveel maanden. Je gaat er natuurlijk niet van uit dat je auto kapot gaat maar het is wel fijn om te weten dat er garantie bij zit.  

Goede service 

Ook is de service vaak veel beter wanneer je een auto bij een dealer koopt dan bij een particulier. Logisch want een particulier kan je ook geen service aanbieden. Die wil enkel zo snel mogelijk van zijn auto af. Dit is ook wel het geval bij een dealer maar zij zullen de auto niet vies en kapot verkopen. Daarnaast kunnen ze je ook adviseren over de auto en eventueel nog onderdelen vervangen of nieuwe onderdelen erop laten zetten als je dit wil.  

Betrouwbaarder dan bij particulier 

Ook al wil elke verkoper zijn of haar auto het liefst zo snel mogelijk kwijt, de kans dat je een auto met gebreken koopt is bij een particulier groter dan bij een dealer. Mocht het zo zijn dat de auto die je bij de dealer koopt na een paar dagen rijden kapot gaat, dan kan je zo weer terug naar de garage. Bij een particulier gaat dit niet zo snel. De kans dat de particulier de telefoon niet meer opneemt is erg groot.  

Nadelen: 

Verborgen kosten 

Een dealer zal van te voren niet te veel aandacht aan de auto besteden. Ze willen de auto het liefst zo snel mogelijk doorverkopen. Hierdoor kunnen er verborgen kosten bij de auto zitten. Wellicht dat de auto een APK keuring nodig heeft of een grote onderhoudsbeurt, deze kosten zal je pas op het moment van de koop voor je krijgen. Daarnaast kan de dealer ook nog veel elk klein dingetje geld vragen denk hierbij aan het schoonmaken van de auto en het rijklaar maken.  

Let wel op mooie verkooppraatjes 

Elke verkoper heeft mooie praatjes om zijn of haar product te verkopen. Maar een auto dealer die elke dag auto’s verkoopt zal de mooiste praatjes van iedereen hebben. En het belangrijkste is om daar niet in te trappen. Als je zelf niet zoveel verstand hebt van auto’s dan kan je van te voren een kentekencheck doen en iemand meenemen die wel verstand heeft van auto’s.