Seat tuning

Een goedkope autoverzekering voor jongeren afsluiten

Een goedkope autoverzekering voor jongeren afsluiten

Geplaatst op

Er zijn verschillende “groepen” die door verzekeraars worden bestempeld als een potentieel risico voor wat het verzekeren van een auto betreft. Eén van deze groepen zijn de jongeren. Tot aan de leeftijd van 23 of soms zelfs 25 jaar is het namelijk zo dat bestuurders als te onervaren of te onbezonnen worden bestempeld om ze voordelig te kunnen verzekeren. Dit zorgt ervoor dat het merendeel van de jonge autobestuurders worden geconfronteerd met een verzekeringspremie voor hun autoverzekering die ze maar moeilijk kunnen betalen. Is het dan echt onmogelijk om een goedkope autoverzekering voor jongeren af te sluiten of bestaan er toch mogelijkheden om dit voor mekaar te krijgen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

             Jongeren inschrijven onder de ouders of niet?

Er bestaan in de praktijk tal van verschillende mogelijkheden om de verzekeringspremie voor de autoverzekering bij jongeren te drukken. Eén van de bekendste mogelijkheden die op dit vlak bestaan is natuurlijk het inschrijven van de jongere in kwestie onder de verzekering van één van de ouders. Dat is inderdaad in de basis interessant omdat dit ervoor zorgt dat je kan rekenen op de zogenaamde bonus malus die de ouder in kwestie heeft opgebouwd. Anderzijds is dit ook heel wat minder interessant voor de middellange tot lange termijn.

Op het ogenblik dat je de keuze maakt om de jongeren onder jouw autoverzekering als ouder in te schrijven is het zo dat deze persoon geen schadevrije jaren zal opbouwen. Op het ogenblik dat er een eigen auto wordt aangekocht en ervoor die auto dus een verzekering op naam van de jongere zelf dient te worden ondertekend kan dat als gevolg hebben dat hij of zij alsnog moet beginnen met de hoogste bonus malus. Het financieel voordeel dat men in eerste instantie heeft ontvangen wordt later dus teniet gedaan. Een echt goedkope autoverzekering voor jongeren wordt dan ook uitsluitend bekomen wanneer er schadevrije jaren zijn opgebouwd. Is dat niet zo? Dan blijf je altijd geconfronteerd worden met vrij hoge kosten.

             Koop geen al te “zware” auto

Het is wellicht wel bij je bekend dat er bij het berekenen van de premie voor een autoverzekering altijd rekening wordt gehouden met heel wat verschillende zaken. Eerder hebben we het reeds gehad over de rijervaring en de schadevrije jaren van de bestuurder. Dat is inderdaad één van de elementen, maar lang niet alles. Het is namelijk zo dat er ook door de potentiële verzekeraar zeer goed zal worden gekeken naar het type auto waarvoor de goedkope autoverzekering moet worden afgesloten. Wat dit betreft zijn er verschillende punten waar je rekening mee dient te houden. Allereerst is er natuurlijk het vermogen van de auto. Een goedkope autoverzekering voor jongeren afsluiten is dan ook enkel en alleen mogelijk op het ogenblik dat er sprake is van een auto met een beperkt vermogen. Des te hoger het vermogen, des te hoger ook de basispremie voor de autoverzekering zal komen te liggen.

Niet alleen het vermogen van de auto is een belangrijke factor om aandacht aan te besteden wanneer je een goedkope autoverzekering wil afsluiten. Dit geldt namelijk eveneens voor het milieuvriendelijke aspect waar je auto over beschikt (of net niet beschikt). Het is de voorbije jaren duidelijk geworden dat niet alleen overheden, maar ook verzekeraars hier steeds meer aandacht aan besteden. Een vervuilende auto verzekeren is in de basis dan ook aanzienlijk duurder dan het verzekeren van bijvoorbeeld een hybride of een elektrisch voertuig.

                Is een cabrio verzekeren echt duurder?

Het afsluiten van een goedkope autoverzekering voor jongeren vormt nog een extra uitdaging op het ogenblik dat er sprake is van een cabrio. Dat is het gevolg van het feit dat de (lichamelijke) schade die je kan oplopen met een cabrio aanzienlijk ernstiger kan zijn. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor het moment waarop je met open dak op bijvoorbeeld een autosnelweg rijdt. Ben jij dus met andere woorden ook iemand die droomt van een cabrio? Dan is het wellicht toch interessant om deze aankoop nog even uit te stellen tot je reeds een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Wanneer je als eerste auto een cabrio koopt levert je dat doorgaans niet bepaald een financieel voordeel op. Een goedkope autoverzekering afsluiten wordt dan in de praktijk wellicht zomaar nog moeilijker gemaakt.

             Kies voor een speciale jongeren autoverzekering

Een goedkope autoverzekering voor jonge bestuurders afsluiten lijkt in eerste instantie voor de meeste mensen nagenoeg onmogelijk te zijn. Dat is zeker niet juist. Door de jaren heen hebben verschillende verzekeraars zelfs de keuze gemaakt om een speciale autoverzekering voor jongeren in het leven te roepen. Een dergelijke autoverzekering brengt doorgaans wel een aantal beperkingen met zich mee, maar daar staat tegenover dat je wel bent verzekerd van een echt goedkope autoverzekering. Let wel, het spreekt voor zich dat je, je wel in deze voorwaarden moet kunnen vinden. Voldoen ze niet precies aan jouw vooropgestelde verwachtingen? Dan spreekt het voor zich dat de goedkope autoverzekering voor jongeren in kwestie wellicht voor jou alsnog niet bijster interessant zal zijn.

             Het eigen risico aanpassen, is dat wenselijk of niet?

Een vaak gehoorde tip voor het afsluiten van een goedkope autoverzekering heeft betrekking tot het aanpassen van het eigen risico. Door dat eigen risico te verhogen kan er namelijk voor worden gezorgd dat je periodieke verzekeringspremie wordt verlaagd. Op deze manier kunnen de maandelijkse lasten van je autoverzekering aanzienlijk worden ingeperkt. Hier moet echter uiteraard nog een zeer belangrijke extra kanttekening bij worden gemaakt.

Ondanks het feit dat het aanpassen van het eigen risico er zeker voor kan zorgen dat je autoverzekering voordeliger zal worden is het wel zo dat je bij een schadegeval eerst heel wat geld zelf zal moeten betalen vooraleer je verzekeraar tussenkomst zal willen verlenen. In het bijzonder jongeren dienen zich de vraag te stellen of ze wel of niet in staat zullen zijn om zo’n aanzienlijk hoger bedrag op te hoesten bij schade. Staar je dus met andere woorden niet blind op het afsluiten van een goedkope autoverzekering, maar zorg er in de praktijk voor dat alle aspecten van deze verzekering voor jou echt betaalbaar zijn en blijven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden