Voor de beginnende tuner kan het tunen van een Seat (of andere auto) erg intimiderend overkomen. Een auto is uiteraard zeer complex en heeft veel onderdelen die samen met elkaar werken. Wat je absoluut niet wilt, is dat door het tunen van je auto hij niet meer wilt starten. Daarom is ons advies om te beginnen met een Tomos. Iedereen heeft weleens van het merk Tomos gehoord. Al decennia-lang zijn zij een van de populairste brommers en scooters op de markt. 

Een Tomos is makkelijker te tunen dan een auto

Een Tomos is een stuk minder ingewikkeld voertuig dan bijvoorbeeld een Seat. Deze kleine racemonsters bestaan uit veel minder onderdelen, wat het vervangen en repareren een stuk makkelijker maakt. Dat geldt ook voor het tunen. Wanneer je nieuwe onderdelen nodig hebt, kun je ze erg eenvoudig vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op tomas-parts.nl voor tomos onderdelen

Hoe tune je een Tomos?

Voordat je de Tomos gaat opvoeren, moet hij in goede conditie zijn. Je kunt natuurlijk niet meer vermogen halen uit een brommer die niet rijdt. De remmen en de gas schuif moeten in orde zijn, de achterbrug stevig genoeg en de wielen goed opgepompt. Daarnaast mag hij natuurlijk geen olie of benzine lekken. 

Ontsteking op bromstand zetten

Vrijwel elke Tomos heeft een elektronische ontsteking. Hier staan vaak 2 streepjes op het carter en 1 op de grondplaat. Haal het vliegwiel eraf en schroef de 3 boutjes los van de grondplaat. Ze hoeven er niet helemaal af, maar kunnen gewoon 1 of 2 slagen losgedraaid worden. Vervolgens kijk je naar de streepjes die in de buurt van de cilinder staan. Het bovenste streepje is de bromstand en het onderste streepje de snorstand. Je moet hem dus zo afstellen dat hij op bromstand komt te staan.

Luchtfilter ontgrenzen

Veel Tomos modellen maken gebruik van een a35 luchtfilter. Hier zit een begrenzer op. Je moet ervoor zorgen dat je het luchtfilter uit elkaar schroeft door de 3 schroefjes los te maken. Dan kun je namelijk de rubbers eruit halen en de begrenzer eruit trekken. Met deze twee tips gaat jouw Tomos waarschijnlijk al een stuk sneller!