Bedrijven die werkzaam zijn in het goederenvervoer over de openbare weg moeten beschikken over een NIWO vergunning. Ook wel genaamd de ondernemersvergunning. Al het vervoer tegen betaling valt onder het beroepsgoederenvervoer. Deze vergunning is geldig voor gebruik in Nederland en internationaal. Elk bedrijf dat reist met voertuigen die over meer dan 500 kg laadvermogen beschikken is verplicht om te beschikken over deze NIWO vergunning.

 

Komt mijn bedrijf in aanmerking voor een NIWO vergunning?

Wanneer het laadvermogen meer is dan 500 kilogram dan moet je bedrijf dus beschikken over de NIWO vergunning. Maar komt jouw bedrijf daar ook voor in aanmerking? De vergunning kun je aanvragen bij de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie. Je moet voldoen aan de volgende voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergunning:

 

  • Bewijsvoering van inschrijving bij de kamer van koophandel. 
  • Voldoende financiële middelen om een bedrijf op te starten en in stand te houden.
  • Erkend diploma om als vervoerder vakbekwaam te kunnen functioneren.
  • Beschikt over een integriteitsverklaring beroepsvervoer. Deze is aan te vragen bij de justitie of de lokale gemeente.

 

Hoe start ik een autotransportbedrijf?

Het starten voor een bedrijf is voor iedereen toegankelijk. Er zijn wel een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Zo moet je voor transportbedrijf een kredietwaardigheid en eigen vermogen hebben, per voertuig dat je inzet voor je bedrijf komt daar weer een bedrag bij. Zoals eerder benoemd moet je ook vakbekwaam zijn en dit kun je bewijzen met een erkend diploma. De vakken die je moet behalen kun je volgen via een opleiding. Daarnaast kun je kiezen voor een cursus maar is het lastiger om via deze weg in te stappen in het beroepsvervoer. We raden daarom aan om een diploma te behalen van tenminste mbo-niveau. Vervolgens kun je de NIWO vergunning gaan behalen en dan ben je klaar om aan de slag te gaan.

 

SEAT auto’s vervoeren

Ga je dus goederen vervoeren zoals auto’s? Dan heb je een transportbedrijf nodig met een NIWO vergunning. Zo moet een SEAT autodealer hierover beschikken als er diverse SEAT auto’s vervoerd moeten worden door het land of zelfs internationaal. Er wordt regelmatig gecontroleerd op de vergunningen. Mocht er beoordeeld worden dat je bedrijf niet voldoet aan de eisen kan je hiervoor een boete ontvangen. Let dus altijd op of je transportbedrijf voldoet aan alle richtlijnen en beschikt over alle benodigde vergunningen.