Koelvloeistof is een belangrijk onderdeel van het koelsysteem van je auto en speelt een cruciale rol in het beschermen van de motor. Het houdt de motor op een optimale temperatuur en voorkomt oververhitting, wat ernstige schade kan veroorzaken. Hoe beschermt koelvloeistof je auto precies?

Bescherming van koelvloeistof

1.     Koelvloeistof reguleert de temperatuur van de motor. Dit gebeurt door warmte af te voeren en te verdelen naar de radiateur. Hierdoor blijft de motor op een veilige en efficiënte temperatuur werken, waardoor je auto beter presteert en minder verbruikt.

2.     Koelvloeistof voorkomt corrosie. Koelvloeistof bevat chemische stoffen die corrosie en roest in het koelsysteem voorkomen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de motor en voorkomt kostbare reparaties.

3.     Koelvloeistof voorkomt bevriezing. Koelvloeistof bevat anti-vriesmiddel, waardoor het systeem niet bevriest tijdens koud weer. Als het systeem bevriest, kan dit leiden tot beschadiging van onder andere de motor en de radiateur.

4.     Koelvloeistof voorkomt oververhitting. Als de motor te warm wordt, kan dit leiden tot ernstige schade aan de motor. Koelvloeistof helpt deze schade te voorkomen door de temperatuur van de motor in de gaten te houden en te reguleren. Dit verbetert ook de efficiëntie van de motor, waardoor deze minder brandstof verbruikt en beter presteert.

Wanneer moet koelvloeistof vervangen worden?

Over het algemeen wordt aangeraden om koelvloeistof om de twee jaar te vervangen, maar dit is afhankelijk van het type auto. Het vervangmoment kan ook eerder voorkomen. Als de huidige vloeistof donkerder is geworden, kun je concluderen dat de vloeistof vervangen moet worden. Dit kun je laten doen bij een garage, maar is ook eenvoudig zelf uit te voeren.

Zelf koelvloeistof vervangen?

Als u de volgende stappen volgt, kun je eenvoudig je eigen koelvloeistof vervangen:

  1. Zorg dat de motor compleet afgekoeld is, zodat deze niet meer onder druk staat. Als de motor nog onder druk staat, zou de vloeistof er namelijk erg gemakkelijk uit vloeien, wat gevaarlijk kan zijn.
  2. Vervolgens kan de dop van de radiateur worden losgedraaid, maar dit moet voorzichtig gebeuren. Ook als de motor volledig afgekoeld is, kan het zo zijn dat er nog wat druk op het koelsysteem staat. Om het risico van morsende koelvloeistof te verlagen, is het slimmer om de dop langzaam open te draaien, in plaats van in één keer.
  3. Laat de oude vloeistof weglopen in een opvangbak. Deze bak moet geplaatst worden onder de kraan van de radiateur, en dus onder de auto. Er moet ongeveer 4 liter koelvloeistof opgevangen worden, dus zorg dat de opvangbak daar groot genoeg voor is.
  4. Vul de tank met de nieuwe koelvloeistof. Let hierbij op de minimum- en maximum aanduidingen. Het vloeistofpeil moet hiertussen zitten.
  5. Start de motor en laat hem even stationair draaien. Daarna moet de motor weer uitgezet worden, en het liefst weer afkoelen. Hierna moet je opnieuw het niveau checken van de koelvloeistof, en nog wat bijvullen mocht dat nodig zijn. Vervolgens kun je de dop weer op de radiateur draaien.

Wat tenslotte nog belangrijk is om te weten, is dat er verschillende types koelvloeistof zijn die niet geschikt zijn voor alle auto’s. Het is dus van belang dat je uitzoekt welk type koelvloeistof geschikt is voor jouw auto. Wanneer je dit hebt uitgezocht, kan je koelvloeistof, net als veel andere auto onderdelen, gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld bij Bogijn Car Parts.