Heb je altijd al gedroomd om van een bestelwagen een camper te maken om lekker door het buitenland te touren? In deze blogs geven we je tips hoe je dit kunt aanpakken. Het is een echt doe-het-zelf project maar sommige dingen zijn lastig zelf te doen, zoals extra ramen in je bus te zagen. Hier kan Glasvariant je mee helpen. Zij hebben wel vaker geholpen met het converteren van busjes naar campers. 

Een goede bestelwagen kiezen 

In principe maakt het niet uit wat voor bestelwagen je kiest, als er maar genoeg ruimte is om comfortabel een camper van te maken. Een bestelwagen is namelijk niet bedoeld als camper en je hebt daarom al snel te weinig ruimte. De meest populaire bestelwagens om om te toveren zijn de Mercedes Sprinter en de VW Crafter. Beide hebben veel ruimte en zijn geliefd vanwege de goede kwaliteit en betrouwbaarheid. Je wil natuurlijk niet alsmaar stil komen te staan. Ook kun je voor deze modellen gemakkelijk materialen bestellen. 

Gereedschap en materiaal

Het makkelijkste is het bedenken van de inrichting. Je kunt namelijk al snel voor je zien hoe je de camper wilt inrichten. Er is veel informatie en inspiratie online te vinden, “the van life” is namelijk tegenwoordig een heus begrip. Maar wanneer het moeilijk wordt, is als je daadwerkelijk moet beginnen. Zonder het juiste gereedschap en materiaal kom je nergens. Om de kosten te drukken, raden we aan om tweedehands hout te zoeken of te kiezen voor een goedkope houtsoort. Goedkope houtsoorten zijn ook nog eens een stuk makkelijker te bewerken en zagen. Ze zien er wel iets minder mooi uit maar voor het comfort maakt dit natuurlijk niet uit. Omdat je wilt slapen en leven in de buscamper, heb je goed isolatiemateriaal nodig. Alleen hout isoleert niet zo goed, dus we raden aan om bekleding of vooraf gemaakte isolatiepanelen te kopen. Je stript eerst de binnenwand van de bestelwagen, vervolgens plaats je hier het isolatiemateriaal tegen en daarboven de houten wand. Je wilt het natuurlijk wel mooi afwerken want isolatiemateriaal is vaak niet het mooiste plaatje. Met alleen een zaag en hamer kom je niet ver bij het converteren van een bestelwagen. Hier heb je stevig gereedschap voor nodig. Denk hierbij aan een decoupeerzaag, accu boor en bovenfrees. Dit zijn wat duurdere aankopen en dus raden we aan om eerst te kijken of vrienden en familie deze niet bezitten. Misschien kun je ze wel lenen omdat het om een tijdelijk project gaat.