Het in bezit zijn van een rijbewijs kan heel goed van pas komen. In sommige regio’s in Nederland is het bijna onmogelijk om door het leven te gaan zonder gebruik te kunnen maken van een auto. In de grote steden kan je je prima bewegen met behulp van het openbaar vervoer, maar in de landelijke gebieden is een rijbewijs echt een pré. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon super tof om jouw eerste auto te kopen. Om over een rijbewijs te kunnen beschikken dien in je eerst lessen te volgen. In het vervolg van dit artikel zal er dieper worden in gegaan op de vraag waar je deze lessen het beste kan volgen.

Praktische overwegingen

Als eerste dien je uiteraard stil te staan bij de praktische omstandigheden. Heb je een full time baan met kantooruren? Dan is het bijvoorbeeld belangrijk dat je je aanmeldt bij een rijschool waar je ook in de avonduren terecht kan. Als je nog een student bent, dan heb je wellicht veel flexibele tijden en kan je ook overdag gaan lessen. Daarnaast is het uiteraard ook van belang dat je je aanmeld bij een rijschool die actief is in jouw regio.

Persoonlijke redenen
Daarnaast heeft iedere persoon ook zo zijn persoonlijke voorkeuren. Het kan zijn dat je het liefst een rij-instructeur hebt met dezelfde culturele achtergrond, of dat je een instructeur zoekt met hetzelfde geslacht als jij. Houd hier rekening mee. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om rijles te krijgen in een automaat. Niet alle rijscholen bieden deze mogelijkheid. Er zijn instanties waar je alleen kan lessen in een auto waarmee geschakeld dient te worden. Ideaal is dat je bij de meeste (goede) rijscholen een gratis proefles kunt doen, waarbij je vooraf dus kennis kunt maken met de rijschool, de instructeur én de auto.

Financiële redenen
Daarnaast zijn er ook verschillen qua prijsklasse. Er wordt veel gestunt met kortingspakketten. Let er hierbij wel op dat veel van deze aanbiedingen niet geheel realistisch zijn. Sommige instanties bieden aan om na tien lessen af te rijden en zodoende geld te besparen. Echter, in de praktijk zal je waarschijnlijk meer tijd nodig hebben om het autorijden te beheersen.

Rijschool Troy in Utrecht is een goed voorbeeld van een ervaren en succesvolle rijschool die tevens zeer betaalbaar is. Je kunt hier een kijkje nemen voor wat realistisch is. Woon je in de omgeving van Utrecht of eventueel Nieuwegein, IJsselstein of Maarssen? Dan heb je bij deze je rijschool waarschijnlijk ook al gevonden! 😉