Een activiteit die veel mensen zenuwachtig maakt is het praktisch rijexamen. Ze zijn ook wel zenuwachtig voor het theorie-examen, maar tijdens de praktijk moet je het ook echt laten zien. Daarom is het slim om je goed voor te bereiden. Hoe je dat doe? We nemen enkele tips met je door in deze blog. Zo kom je goed beslagen ter ijs, bij wijze van spreken. Lees snel verder en doe je voordeel met deze tips. Wat je ook doet, zorg dat je altijd een goede rijschool hebt waar je lest. www.rijschool-tiel.nl helpt je graag snel je rijbewijs halen!

Tips om je voor te bereiden om je praktijk examen

We willen allemaal goed presteren tijdens het rijexamen, maar eigenlijk zou je je niet druk hoeven te maken voor deze toets. Een halfuurtje rijden met een examinator is geen leuke bezigheid. En hoewel je misschien supergoed rijdt tijdens de les, met het examen kan het ineens een stuk minder gaan. Hoe dat kan? Door de zenuwen! En dat laatste kun je voorkomen met deze tips:

  • Rust goed uit de avond voordat je examen doet. Het is goed om je gedachten te verzetten en niet de hele tijd aan het examen te denken. Ga ook niet te laat slapen, zo ben je inderdaad fit wanneer je achter het stuur kruipt.
  • Het is belangrijk om niet te gaan twijfelen. Je mag niet voor niets afrijden. Dus je instructeur denkt dat je er klaar voor bent. Blijf dus gewoon lekker rijden zoals je altijd rijdt. Dan moet het goed komen.
  • Perfectie bestaat niet. Ook niet tijdens je rijexamen. Dit is een lat die te hoog ligt en je niet verder gaat brengen. Stop met de zoektocht naar perfectie. Je wordt vanzelf al doende beter.
  • Wanneer het fout gaat (deze tip sluit aan op de vorige) blijf dan met je gedachten niet te lang daar aan denken, want je rit gaat immers door. Kijk letterlijk en figuurlijk vooruit!
  • Pas je snelheid altijd aan de situatie op de weg en houd altijd als maximum snelheid de toegestane snelheid Het heeft niet veel zin om juist iets langzamer te rijden om de examinator blij te maken. Je scoort wel punten door te laten zien dat je inzicht in de situatie op de weg hebt en weet welke snelheid je daar het beste bij kunt aanhouden.

Conclusie

Je kunt veel zelf doen om gewoon lekker de eerste keer te slagen. Natuurlijk zijn er ook factoren waarbij er gekke dingen op de weg gebeuren, onvoorziene dingen waar je adhoc een oplossing voor moet verzinnen. Dat kan je uit je routine halen. Maar eerlijk gezet, dat is wel wat rijden is. Wanneer je goede oplossing kunt verzinnen voor een gekke situatie, dan weet je zeker dat je hoge punten scoort. Als je vervolgens de auto heelhuids bij het examenkantoor terugbrengt, dan is de kans groot dat je geslaagd bent.