In de leasewereld zijn verschillende ontwikkelingen zichtbaar. Zo kiezen steeds meer mensen voor private leasen en zorgt de opkomst van autodelen voor veranderingen op de markt. De ontwikkelingen van nieuwe businessmodellen zorgen voor nieuwe mogelijkheden voor de consument. Daarnaast is het aantal mensen dat kiest voor een leasecontract dit jaar enorm gestegen waardoor een grote groei heeft plaatsgevonden. Hiervan was vooral sprake in het eerste kwartaal van dit jaar. De opkomst van COVID-19 zorgt voor een uitstel van investeringen vanuit bedrijven. Hierdoor is de groei van zakelijk leasen verminderd.

Gratis stockfoto met auto, automobiel, automotive

Corona ontwikkelingen

Door de gevolgen van COVID-19 kiezen leasemaatschappijen ervoor om minder nieuwe auto’s te bestellen. Dit heeft direct invloed op de autobranche. De autobranche probeert de inkoop van nieuwe auto’s daarom wel te stimuleren. Daarnaast zien leasemaatschappijen een vermindering in kosten voor onderhoud, al wordt dit effect vooral op de langere termijn verwacht. Dit is een gevolg van het feit dat mensen de auto minder gebruiken doordat thuiswerken gestimuleerd wordt. In 2021 zou de bijtelling van elektrische auto’s van 8% verhoogd worden naar 12%, maar momenteel wordt gepleit om dit uit te stellen tot een moment dat de markt weer gekalmeerd is.

Opkomst private lease

Ook voor private lease zijn er gevolgen voor het aantal bestellingen terug te zien. Dit terwijl deze tak van leasen juist in een enorme opmars is. Met een private lease contract blijft de auto in het bezit van het leasebedrijf. Dit bedrijf zorgt voor de kosten voor wegenbelastingen en onderhoud. Zo is hoeft de consument niet in een keer een grote uitgave te doen en weet de consument wat te verwachten. De opkomst van private lease gaat samen met ontwikkelingen voor leasecontracten. Deze zijn de afgelopen jaren een stuk flexibeler geworden waardoor je als afnemer meer vrijheid krijgt.

Elektrisch leasen

Gezien de financiële en duurzame voordelen van elektrisch leasen is hier ook zeker een trend in zichtbaar. De technologie voor accu’s ontwikkeld zich bovendien snel waardoor de actieradius steeds hoger wordt. De bijtelling voor elektrisch leasen ligt erg laag waardoor je maandelijks veel geld kan besparen. Een bedrijfswagen leasen kan tegenwoordig ook elektrisch en je krijgt hier dan ook veel subsidie voor terug. Dit is dan ook zeker een overweging waard wanneer je op zoek bent naar een bedrijfsauto voor een lage prijs.