De Seat Ibiza is één van de bekendere automodellen van Seat die in Nederland rondrijden (naast de Seat Leon bijvoorbeeld). Iedereen kent het begrip Seat Ibiza, afkomstig van de Spaanse autofabrikant, aangezien dit model al sinds 1984 op de automarkt gelanceerd werd. Een leuke ‘kleinere’ auto, maar absoluut niet ‘inimini’, zo kent de Ibiza ook de 5-deurs uitvoering en zijn er diverse (ook krachtige) uitvoeringen van de Seat Ibiza verkrijgbaar.

Zuinig rijden?

De Seat Ibiza stond echter helaas niet bepaald bekend om zijn krachtige performance (afhankelijk uiteraard van welk type, brandstof en motorinhoud). Neem de Seat Ibiza 1.2 – die echt bekend stond als een trage driecilinder. Vergeet krachtig optrekken, snel accelereren of moeiteloos een steilere helling oprijden (wat voor de nodige spanning kan zorgen als je verkeer achter je hebt rijden). Daarentegen staat dit model wel bekend om zijn zuinige rijgedrag, mits je jezelf natuurlijk aan de normale capaciteit van de auto houdt: want om toch snel door het verkeer te bewegen is het een uitdaging om niet ‘plankgas’ te geven, waardoor je weer onzuinig rijdt. Zuinig rijden hangt natuurlijk nauw samen met de gehanteerde rijstijl.

Zo staat ‘het nieuwe rijden’ voor rijden in hogere versnellingen bij lagere snelheden. Veel auto’s zijn tegenwoordig toegerust met instructies op het dashboard met de aanbevolen versnelling van dat moment. Of dit altijd vlekkeloos werkt is overigens de vraag. Zo adviseerde dit systeem van de  Volkswagen Up aan een kennis zijn versnelling in “5” te plaatsen, terwijl de beste man heuvel op reed met 50 km/u. Tja.

Pittiger rijden

De Seat Ibiza kent ook snellere uitvoeringen, zoals o.a. de 1.4, 1.6, 1.8, 2.0 (ook in turbo uitvoeringen) en er zijn natuurlijk de Diesel uitvoeringen; pittige auto’s die nog steeds populair zijn.

Onderdelen voor Seat zijn te kust en te keur te koop, zoals SEAT-reserveonderdelen die hier online zijn te krijgen onderdelenwebshop24.NL. De onderdelen worden uiteraard netjes thuis afgeleverd.