Een Seat voorruit vervangen is in sommige gevallen helaas onvermijdelijk. Bent u actief op het gebied van tuning, dan wilt u altijd dat de auto er optimaal uitziet én optimaal presteert. Een auto met een kapotte voorruit is niet fraai, het is niet veilig en een echte Seatliefhebber rijdt niet graag door met een flinke barst in de voorruit. Wie handig is en de juiste gereedschappen heeft, kan ervoor kiezen om de voorruit zelf te vervangen – maar is dit wel zo verstandig?

Kunt u zelf de voorruit vervangen van uw Seat?

In principe kunt u zelf de voorruit vervangen van uw Seat. Het demonteren van de oude ruit is een relatief gemakkelijke klus, waarna de kitresten verwijderd moeten worden in de sponning van de oude autoruit. De sponning moet eerst grondig schoongemaakt worden voordat u de nieuwe autoruit plaatst in een nieuwe laag kit die u in de sponning aanbrengt.

Wanneer u handig bent, genoeg ruimte heeft en iemand kan vinden die kan helpen bij het plaatsen van de nieuwe autoruit, is het mogelijk om de ruit te vervangen. Verstandig is het echter in de meeste gevallen niet.

Waarom is zelf de voorruit vervangen niet zo verstandig?

De meeste autoglasbedrijven vertellen u graag dat u geen autoruiten moet vervangen. Daar zit een stukje eigenbelang bij, maar op het vlak van de voorruit hebben deze bedrijven gelijk. Het vervangen van de zijruiten van uw Seat is gemakkelijk wanneer u veel zelf doet op het gebied van tuning. U heeft dan waarschijnlijk ook al het gereedschap en de ruimte om direct aan het werk te gaan en u heeft zeker ook vrienden die zich met Seats bezighouden.

De voorruit is een compleet ander verhaal omdat hier veel meer eisen aan verbonden zijn. De voorruit bepaalt namelijk ongeveer 40% van de stijfheid van het chassis. Tijdens het rijden komt er veel luchtdruk over heel de voorruit heen en bij abrupt remmen is het wel de bedoeling dat de voorruit op zijn plaats blijft zitten.

Bij verkeerde of onzorgvuldige montage kan de voorruit uit de sponning schieten wanneer u hard remt. Daarnaast is het foutief monteren van de voorruit riskant omdat de kans groot is dat er vocht in uw Seat komt. Dit gebeurt aan de onderzijde of zijkanten van de voorruit, plekken waar u het niet direct kunt zien. Het gevolg: uw dashboard, interieur en elektronica kunnen worden aangetast door het vocht en u merkt de schade vaak te laat op waardoor er veel meer kosten naar reparaties gaan.

Hoe bespaart u wel op de kosten bij de voorruit vervangen?

U kunt besparen op het vervangen van de autoruiten door het zelf te doen. Dit geldt vooral voor de zijruiten van de auto en ook de achterruit wanneer u de technische kennis heeft. Het geldt echter niet voor het vervangen van de voorruit van uw Seat omdat er simpelweg te veel risico’s aan verbonden zijn. Daarbij is de kans groot dat u garantie wilt op de werkzaamheden zodat u recht hebt op aanpassingen of vervanging wanneer de nieuwe voorruit niet voldoet.

Wilt u besparen op het vervangen van autoruiten, dan kiest u voor after market autoglas. Dat geldt ook in het geval van de voorruit. Deze after market autoruiten worden gemaakt in de fabrieken waar ook merkglas gemaakt wordt. Het autoglas voldoet aan exact dezelfde eisen die gesteld worden voor autoruiten die binnen Europa verkocht worden.

Geen merklogo en daarom lagere kosten

After market autoglas heeft echter geen merklogo en mag daardoor verkocht en geplaatst worden door iedereen. De prijs van dit autoglas is veel lager dan het kostenplaatje van merkglas en dat betekent concreet dat u hier gemakkelijk kunt besparen op de kosten. Met deze besparing kunt u gemakkelijk kiezen voor het laten plaatsen van de nieuwe Seat voorruit door een FOCWA-gecertificeerde monteur die tegelijkertijd garantie geeft op de ruit en de werkzaamheden.

Moet de voorruit van uw Seat vervangen worden, dan wilt u zeer waarschijnlijk dat dit binnen afzienbare tijd gedaan wordt om verdere problemen te voorkomen – of uw Seat weer zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. In dat geval is het verstandig om de klus uit te besteden omdat de nieuwe voorruit in dat geval vaak al binnen drie werkdagen geplaatst kan worden op locatie. En dan weet u zeker dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de nieuwe voorruit van uw Seat.