Veilig autorijden in het verkeer is ontzettend belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je de kans op ongelukken verminderd en autoschade kunt voorkomen. En veilig rijden is ook nog eens beter voor je portemonnee. Je zult namelijk geen regels overtreden en krijg je geen vervelende boetes toegestuurd. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk; veilig rijden? Wij hebben drie goede tips verzameld, zodat jij straks veilig de weg op gaat.

Alles goed afstellen

Voordat je auto gaat rijden, is het belangrijk dat je de auto goed afstelt. Zorg ervoor dat de stoel, het stuur, de hoofdsteun, gordels en de spiegels op de juiste manier afgesteld staan.

 

  • Stoel en stuur

Het is belangrijk dat de bestuurdersstoel goed afgesteld staat. Stel de hoogte zo in dat je een goed overzicht hebt en goed in de spiegels kunt krijgen. Zorg ervoor dat je de koppeling volledig kunt intrappen. De afstand tot het stuur is goed als je met gestrekte armen je polsen op het stuur kunt leggen.

  • Hoofdsteun en gordels

De hoofdsteun moet op de goede hoogte staan. Stel deze zo in dat deze ongeveer op dezelfde hoogte als de bovenkant van je hoofd staat. Wist je dat je de gordel ook zelf kunt instellen? Stel deze zo in dat deze over je schouder valt.

  • Spiegels

Last but zeker not least de spiegels. Zorg dat de spiegels zo staan dat je optimaal zicht hebt. Neem hier gerust even de tijd voor.

 

Rekening houden met het weer

We rijden allemaal het liefst met mooi weer, maar in Nederland komt dit niet heel vaak voor. Als je de weg op gaat, moet je dan ook rekening houden met de weersomstandigheden. Slecht weer, zoals regen of sneeuw, kan voor hinder zorgen op de weg. Pas je snelheid aan als het moet en rijd voorzichtig. Houd in de winter rekening met gladheid. Rijd minder hard in de bochten en rem niet zomaar, dit kan ervoor zorgen dat de auto weg glijdt.

 

Autoschade voorkomen

Autoschade is ontzettend vervelend. We doen er dan ook met z’n allen van alles aan om dit te voorkomen. Je wilt natuurlijk niet bij de garage eindigen en bijvoorbeeld je autoruit laten vervangen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar je kunt wel een aantal dingen doen om schade te voorkomen. Houd je altijd aan de toegelaten snelheid en houd je ogen op de weg als je in de auto zit. Zorg ervoor dat je niet afgeleid wordt door passagiers in de auto of je mobiele telefoon.