Het is een situatie waar we liever niet over nadenken, maar toch gebeurt het soms. Je belandt met je auto in het water. Eigenlijk is het een situatie waar we niet echt op voorbereid zijn, tenzij je er speciale trainingen voor hebt gevolgd. Wanneer je niet weet wat je moet doen kan het best wel gevaarlijk zijn. Met je autoverzekering kun je vaak vergoeding krijgen voor je autoschade. Maar dit zou de minste zorg van je situatie moeten zijn. In dit artikel bieden we je de handvatten om te overleven in een enge situatie.

Blijf rustig

Dat is natuurlijk veel makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is hee erg belangrijk om rustig te blijven zodat je goed kan nadenken en de juiste stappen kan ondernemen. Paniek is vaak de reden dat mensen verdrinken. Hyperventilatie en verspilde energie aan ineffectieve acties sluit de gemakkelijkste opties om te ontsnappen uit.

 

De eerste 30-120 seconde zijn cruciaal

Naast het rustig blijven is snel handelen ontzettend belangrijk. Als je je hoofd koel houdt is een ontsnapping mogelijk in 30 seconde, ook als je meerdere passagiers in de auto hebt. Er zijn dingen die we graag gelijk zouden willen doen, maar die eigenlijk heel verkeerd zijn.

 

Wacht niet tot het waterlevel “juist” is!

Wanneer je auto begint te zinken, zorgt de druk buiten de auto ervoor dat je duur niet open kan. Vaak wordt er gezegd dat je moet wachten tot de auto volledig gekanteld is en met water is gevuld, zodat de druk binnen en buiten de auto gelijk is en de autodeur gemakkelijk geopend kan worden. Mythbusters en Top Gear hebben deze theorie getest en ondervonden dit als gebrekkig. De druk wordt uiteindelijk gelijk, maar het duurt erg lang. Zo lang dat je waarschijnlijk te laat bent, wanneer de druk gelijk is. Het is mogelijk als je geduldig, kalm én zuinig met zuurstof bent, maar het is geen garantie voor overleven.

 

Wat te doen? Een stappenplan.

Allereerst is het aan te raden om de binnen en buitenverlichting aan te doen. Zo kun je je beter oriënteren en kun je zien wat je doet. Ook is de auto beter zichtbaar voor hulpdiensten. Haal de sleutels niet uit het contact, laat deze zitten! Daarna is het belangrijk gelijk de gordel lost te maken. Als het sluitingsmechanisme geblokkeerd wordt, kun je het mes van de veiligheidshamer gebruiken om jezelf los te snijden uit de gordel. Daarnaast is het tijd om op het raam te focussen. Probeer niet de deur te openen, dit zal niet lukken. De handbediening kan weigeren wegens kortsluiten, dus pak daarom de hamer of een zwaar object om de ruit in te slaan. Als het gelukt is om de ruit te openen, zwem dan eerst weg van de auto en daarna richting de kant om uit het water te komen. Het is dus belangrijk om de juiste spullen in de auto te hebben.

Wanneer je uit de auto bent ontsnapt is het pas tijd om na te denken over de auto die je niet meer hebt. Je kunt dat kijken waar je precies wel of niet verzekerd voor bent. Door autoverzekering berekenen kun je daar achter komen. Het is belangrijk om te onthouden dat een auto maar materiaal is en je leven een stuk belangrijker.