Ben je de trotse eigenaar van een Seat en vind je het fantastisch om deze te tunen? Dan is het wel van belang dat je regelmatig de staat van je Seat controleert. Bovendien is het belangrijk om je ook aan de wettelijke richtlijnen te houden als je van plan bent om de openbare weg op te gaan. We geven je daarom een aantal tips om de staat van je Seat te controleren. Belangrijk is natuurlijk om ervoor te zorgen dat de verlichting van de auto te allen tijde werkt, net als dat ook de remmen regelmatig gecontroleerd moeten worden. Daarvoor heb je een APK, maar het is ook goed om dit zelf zo nu en dan te controleren. Als echte autoliefhebber wist je dit waarschijnlijk al, maar hieronder noemen we een aantal tips waar je mogelijk nog niet bekend mee was.

Maak gebruik van een viergastester

Een viergastester is een apparaat waarmee je de uitstoot van je auto kunt meten. Met een viergaster kun je dus ook controleren of jouw auto aan de wettelijke richtlijnen voldoet. Uitstoot is een onderwerp waar tegenwoordig veel aandacht aan besteed wordt. Hoe meer uitstoot je auto produceert, hoe schadelijker voor het milieu. Met een viergastester voorkom je dat jouw auto meer uitstoot dan toegestaan is. Bovendien kun je ook nagaan of de uitstoot van jouw auto acceptabel is voor jezelf na een meting met een viergastester.

Wil je de ramen blinderen?

Geblindeerde ruiten is ook iets wat we bij veel getunede Seats zien. Houd er wel rekening mee dat het in Nederland niet is toegestaan om de ramen volledig te blinderen. Je autoruiten moeten altijd een bepaald percentage licht doorlaten. De voorruit moet meer licht doorlaten dan de zijruiten achterin. Er zijn hulpmiddelen om mee te meten hoeveel percentage licht een ruit doorlaat. Door dat zelf te meten, voorkom je dat je bij een controle hoge boetes krijgt.

Zorg dat je steeds goed geïnformeerd bent

Bij iedere aanpassing die je aan je Seat doet, is het belangrijk dat je je vooraf goed hebt ingelezen. Zo voorkom je dat je een aanpassing doet die wettelijk niet is toegestaan. Het tunen van auto’s is natuurlijk een prachtige hobby, maar je moet je wel aan de wet houden!